Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows

Windows Server, Microsoft firması tarafından kurulan veri depolaması, veri aktarımı ve kurumsal ağ yönetimi gibi özellikleri içinde barındıran bir sunucu işletim sistemidir. Windows sunucu işletim sistemi içeriğinde barındırdığı özellikler nedeniyle sadece ağ sunucularında kullanıma açık olan bir sistemdir.

Windows server işletim sistemleri¸ yönetici olarak belirlenen kişilere ağ yönetimi ve sunucuyu kontrol etme imkanını tanır. Aynı zamanda Windows işletim sistemi kullanmanın farklı amaçları bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  1. VDS Sunucu
  2. VPS Sunucu
  3. Dedicated Server

Windows Server İşletim Sistemleri

Windows işletim sistemi ile Windows Server işletim sistemi arasındaki farkı anlamak ilk bakışta kolay değildir. Dışarıdan bakıldığında görev çubuğu, masaüstündeki ikonlar, başlat menüsü gibi alışageldik bölümler yine aynı gözükmektedir.

Bilindiği üzere her Windows server sürümü, Windows’un son kullanıcılar için hazırlamış olduğu sürüme denk gelmektedir. Örnek vermek gerekirse Windows Server 2003, meşhur Windows XP’nin sunucu versiyonudur. Güncel sürümlerden ise Windows 10 için Windows Server 2016 ile Windows Server 2019’u söyleyebiliriz.

Windows Server Özellikleri

Windows işletim sistemi özelliklerinin birçoğu Windows Server makinelerde bulunuyor. Örneğin tarayıcılar indirilebilir, fotoğraf düzenleyiciler kullanılabilir veya not defteri gibi temel özelliklerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu yazımızda biz direkt olarak Windows server özelliklerini ve avantajlarını inceleyeceğiz. Gelin birlikte bakalım.

Windows Server kurumlar için tasarlandığından dolayı fazla miktarda kurumsal yazılım içermektedir. Oluşturulan bu araçlar sayesinde sunucu içerisinde birçok işlem yapılabilir.

  • DHCP: Açılımı Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olan bu sistem, sunucunun ağ içerisinde bütün cihazlara otomatik olarak IP adresleri tanımlamasını sağlar.
  • Active Directory: bir sunucunun etki alanı olarak hareket etmesine izin veren bir sistemdir. Her kullanıcının tek tek local bir bilgisayarda oturum açması yerine, etki alanının denetleyici tüm kullanıcı hesabı kimlik doğrulamalarını yönetebilir.
  • Baskı Hizmetleri: Bir kurumda çok fazla yazıcı varsa, bu yazıcıları her bilgisayara tanımlamak, ayrı ayrı yapılandırmak zaman kaybı olacaktır. Bunun yerine yazdırma sunucu kurmak ve bütün bilgisayarlara kolayca eşleme yapmak daha mantıklıdır.
  • Dosya ve Depolama: Serverların kullanım alanlarından bir diğeridir. Birçok kurum dosya sunucusuna sahip olmak için Windows server satın almaktadır. Bu serverlarda önemli verileri tutar ve kimlerin erişebileceğini belirler.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz özellikler Windows server özelliklerinin yalnızca birkaçıdır. Genel olarak şirketlerde birden çok sunucu olur ve her sunucuya farklı bir rol yüklenir. Yukarıdaki özellikleri ve birçok server özelliğini Windows işletim sistemi için üçüncü parti uygulamalar ile kullanabilir hale getirmeniz mümkündür. Yalnız bu özellikleri kullanmanız ne yazık ki Windows server sistemlerindeki gibi stabil ve sağlıklı olmayacaktır.

Windows Server Donanım Özellikleri

Windows server, donanım konusunda son kullanıcıları için hazırlamış olduğu Windows işletim sistemi gibi cimri değildir. Windows Serverlarda 24 Terabayta kadar RAM desteği bulunmaktadır. Aynı zamanda 64 adede kadar CPU soketi kullanmanıza izin verir.

Windows Sunucu Kullanmanın Avantajları

Windows işletim sistemini kullanmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Yönetim verimliliği yüksek bir sunucudur.
  • Aktif ve sürekli kullanılabilir durumdadır.
  • Esnek depolama imkanı bulunur.
  • Uzaktan erişim, mobil destek, yedekleme imkanı
  • Kullanıcı dostu arayüz

Windows Sunucu Sürümleri

İlk çıkarılan Windows server sürümü “Windows NT 3.1”dir. Bu sürümün ardından NT adı altında 3.5 ve 4.0 versiyonları çıkmış, sonrasında Windows 2000 Server çıkmıştır. Bundan sonraki bütün sürümler ise Windows Server olarak adlandırılmıştır. İlgili sürümler;

  • Windows Server 2003
  • Windows Server 2003 RC
  • Windows Server 2008
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2019

Natro sayesinde Windows lisansına ücretsiz sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz? Ücretsiz Windows lisansına sahip olmak için natro.com‘u ziyaret etmeyi unutmayın!

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Gzip Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Gzip Sıkıştırmasının Kullanım Amacı Nedir?Gzip Desteği Veren Tarayıcılar Hangileridir?Gzip Sıkıştırma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?Gzip WordPress…